Haugaland Taxi Magasinsponsor

Vil kvinnefotball noen gang bli likestilt med herrefotball?

URETTFERDIG: Vard jenter 7 synes det er rart at mannlige fotballproffer skal tjene mer enn kvinnene. Fra venstre: Ellinor Møller Falnes, Ariel Runde Nygaard, Mathilde Dreyer Maurseth, Frøydis Hovland Skjeggedal, Eila Sofie Armida Oftedal Kämäräinen og Marie Susort Hansen.

114.000 jenter spiller fotball i Norge, men guttene er dobbelt så mange. Hvorfor er det sånn?

GØY: Eila Sofie Armida Oftedal Kämäräinen liker å trene fordi hun lærer mye nytt. I bakgrunnen fra venstre: Marie Susort Hansen, Nela Weronika Szczypkowska, Benedicte Jacobsen-Aga og Live Lindvik Gaard. Foto: Marthe Synnøve Johannessen

FKH ELLER UNITED: Marie Susort Hansen vil spille på Manchester United, eller FKH dersom hjemlengselen blir for stor. Foto: Marthe Synnøve Johannessen

 

– Klubbene må begynne å tenke annerledes. Damer og menn må få lik lønn også må alle få like mye skryt, sier Marie Susort Hansen. Hun spiller på Vard jenter 7.

Den store drømmen er å bli verdensmester, komme på landslaget og spille på United. Eller FKH.

– Jeg vil jo bo her i Haugesund, så da blir det nok FKH, sier sjuåringen.

Hver mandag tar Marie og lagvenninnene på leggbeskyttere og knytter fotballskoene. I høst har de trosset sidevind og kaldt regn på gymnasbane seks. Det har blitt noen gjesteopptredener i den litt lunere Vardhallen, når frisk bris har blitt til kuling. Nå har de flyttet treningen inn i gymsalen på Gard skole for vinteren. Ivrige foreldre  har inntatt benken på sidelinjen. Her utspiller livet som fotballmamma og fotballpappa seg den neste timen.

DRØMMEN: Ariel Runde Nygaard drømmer om å spille på landslaget. Foto: Marthe Synnøve Johannessen

Jentene smiler når de spiller fotball.

Men ikke når de får vite at det tok 61 år før damene fikk spille fotball-VM.

– Det er litt frekt! synes Ariel Runde Nygaard.

Media har ansvar

Men skjevheten har en historisk forklaring, sier fotballforsker Frode Telseth.

– Fotball utviklet seg som en organisert idrett for menn fra 1850-tallet i England. Og de som så på fotball var i hovedsak menn.

Han peker også på studier som viser at fotball har vært knyttet til maskuline idealer.

Det tydeligste signalet for at de har så ulik status er jo at en snakker om fotball og kvinnefotball, sier Telseth.

Eila Kämäräinen spiller på laget til Ariel og Marie. Hun mener klubbene må sende ut enda mer informasjon om fotball til jentene.

Forskeren peker på medieansvaret.

– Mediene må viser flere kamper fra de beste kvinneligaene og Champions League. Mangelen på dette gjør at fotballinteresserte jenter, som også ser mye fotball, ikke får sett kamper av sine potensielle rollemodeller. De får se Messi, Ronaldo og Van Dijk, og ikke Hegerberg og Graham Hansen. Det virker også begrensende på veksten av interessen for kvinnefotball, mener han.

Kvinner må bli trenere

KAMPTRENING I VARDHALLEN: Frøydis Hovland Skjeggedal (t.v.) og Ariel Runde Nygaard. Foto: Marthe Synnøve Johannessen

Jentesatsing har ført til at flere og flere jenter spiller fotball, viser tall fra NFF. Samtidig er frafallet stort.

Telseth mener at flere kvinner må bli trenere.

– Det tror jeg vil føre til en ytterligere økning. Særlig hvis vi får trenere som har spilt fotball selv. En vet at det er altfor få kvinnelige trenere i Norge totalt, ikke bare i fotball, og det er derfor en viktig følgesak for å få flere, og bedre norske fotballjenter, at vi utdanner og videreutvikle norske trenere. NFF har satt i gang flere tiltak for dette de senere årene, og det er bra, sier han.

Frafallet tror Telseth kommer av flere grunner.

– Det ene er mangelen på gode trenere. Jeg trener ikke jenter noe annerledes enn jeg trener gutter. Det er for mange pappa- og mammatrenere som «diller» for mye og ikke vektlegger ferdighetsutviklingen nok. Det gjør at jentene ikke får lært nok, og når de møter spillere og lag der denne påfyllingen har skjedd, er de så underlegne at det ikke blir moro. Det andre er at det er for dårlig tilbud i alderssegmentet 15/16 til 19. Det skyldes at det er for mange klubber i Norge, og dermed har mange klubber for få aktive jenter i den alderen. I tillegg slutter mange når de flytter bort for å studere. Det mangler et stort nok breddemiljø for jentene i Norge, samtidig som det er et for tynt toppmiljø. Du skal være ganske god for å satse på fotball, og det gir en så dårlig karrieremulighet at mange velger det bort, selv om de kunne blitt kjempegode spillere om noen år. For gutter er denne muligheten langt bedre, fordi det er mange klubber i både 2. og 3. divisjon som trener like mye som i de to øverste divisjonene. Det gjør at de kan fortsette å spille på et høyt nivå mens de studerer, sier han.

42 millioner til forskning

I høst ble det klart at Tromsø forskningsstiftelse og Norges arktiske universitet i Tromsø går inn med 42 millioner kroner til Senter for kvinnefotball, som skal forske på kvinnefotball. Forskeren mener dette er viktig.

FOTBALLFORSKER: Frode Telseth er universitetslektor på Universitetet i Sør-Øst Norge. Foto: Privat

– Det vil gi langt flere studier som er tilpasset kvinnekroppen, og det er enkelte studier som viser at menn og kvinner responderer ulikt på ulike fysiologiske intervensjoner. For eksempel på tilpasninger på trening av maksimal styrketrening. Det samme kan vi tenke oss om mentale prosesser.  Nå er vel myten om at menn og kvinners hjerne biologisk sett er så forskjellig mer eller mindre imøtegått, men det er jo stadig slik at jenter og gutter sosialiseres ulikt og det har jo konsekvenser for hvordan de forholder seg til ulike faktorer, og reagerer ulikt på ulike situasjoner.

Når blir det likestilling?

Marie ler når hun hører at noen mener at gutter er bedre enn jenter i fotball.

Jeg synes det er dumt at noen skal mene sånne ting. Og jeg synes det er dumt at det er flest gutter som spiller fotball, sier hun.

Vard jenter 7 ønsker seg en verden der kvinne- og herrefotballen er likestilt. Vil de oppleve det?

– Kanskje om 50 – 60 år. Det er en følge av at pengestrømmen til herrefotballen er så enorm, sier Telseth, og legger til:

– Jeg tror dessverre ikke at den totale fotballinteressen i menneskeheten er så stor at det er plass til like stor interesse og pengeflyt på jentesiden. Men kanskje er det alle de mørke sidene i fotballen som til slutt gjør at fremtiden ikke orker å identifisere seg med hva de driver med og flytter fokuset over på en voksende idrettsbevegelse på jentesiden. Om 30 år er våre barn trenere og ledere i klubbene, og de tenker og handler helt annerledes enn oss. Da tror jeg barne- og ungdomsfotballen er fullstendig likestilt, men jeg er usikker på hvor toppfotballen står. Likestilling der krever at medieselskapene satser på toppfotball for kvinner, avslutter han.

Det er ikke bare trening som står på menyen. Litt kjærestetid med samboer Anne Marthe Widvey har det også blitt tid til for Alexander Stølås. Foto: Anne Marthe Widvey

← – Det har definitivt vært det tyngste året mitt

Solkraft-O45A4843Fitjar2

Sauebonde, brannmann og Solkraft-entusiast →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring