Haugaland Taxi Magasinsponsor

Ekkoet fra Torbjørn Sæbø

Det er en vindfull og sur lørdag og foran oss venter det en hel dag med Vardhall og fotball. Jentene på sju og ti år gleder seg. Det lukter pokal, kunstgress og romslig kioskbudsjett helt ut på parkeringsplassen. Men gjennom vinden hører jeg også en lyd, eller en larm, eller et ekko. Men hvor kommer det fra?

Selv har jeg aldri hatt forståelse for fotball. Jeg kan ikke offsideregelen, jeg har ikke noe lag, jeg har ikke en mening om innføringen av VAR. Jeg uttrykker ikke følelsene mine gjennom opp- og nedturer i premiere league. Jeg synes omgangene er for lange.

Jeg prøvde meg noen år, med et vard-lag på Solvang. Treneren vår het Løvereide. Faktisk er jeg usikker på om hadde et etternavn. Han gikk i en mørkegrønn jakke, med oransje innerfor og med HMV-logo på brystet. Løvereide røykte rullings og hadde snille øyne. Når vi sto på sidelinja og skulle bli byttet innpå hold han den ene hånda på skulderen min. Og han trengte ikke si når vi skulle løpe innpå. Vi kjente på den hånda og at den sa: “Spring nå, spring som faen!”

Jeg kunne ikke trikse, og brillene mine forhindret ethvert heade-forsøk. Men jeg kunne sitere vard-kassetten ordrett og etterligne Olav Stedje. I forsvar var det så fristende å varme hendene i lommene at Løvereide beordret Mamma til å tette lommene med sikkerhetsnåler.

Men en dag forsvant Løvereide med både rullings, godhet og mørke briller. I stedet fikk vi en annen trener som skreik seg hes gjennom både trening og kamp. Godt var ikke lenger godt nok. Vi skulle vinne nå. Selv sikkerhetsnåler fra Mamma holder ikke under slike forhold.

Men så var det altså en annen Vard-mann. Torbjørn Sæbø. Noen mennesker svinner hen, ansiktene forvitrer etter at de er borte. Mens andre biter seg fast i hukommelsen. Du husker blikket, smilet, stemmen og faktene. Jeg husker Torbjørn som om det var i går. Når Torbjørn var ivrig endret toneleie seg slik at det ble litt nasalt og gikk opp en oktav. Han kjørte en rød Ford Sierra med sportsseter og “Vard, så klart”-klistermerke i bakruta. I helgene kjøpte han potetkaker og melkesjokolade. Under treningene eller i garderoben støttet han ofte hendene på hoftene. Den spydige og sjarmerende dobbel-dusj-pubertets-rappkjefta-bråkebøtte-gjengen kalte den posisjonen for to-finger-grepet. Det var nemlig slik Torbjørn sto. Med pekefinger og langfinger i retning magen, to fingre krøllet og tommelen bak mot ryggen. “Opp på ternå å jobba, guttar!” brølte Torbjørn gjennom regnbyger og nordavind på eller annen gymnasbane.

Selv spilte jeg aldri på Torbjørns lag, men det gjorde vennene mine og jeg lyttet og lo mens jeg ventet i garderoben eller på sidelinja.

Men Torbjørn var også filosofen, organisasjonsbyggeren, den reflekterende og analyserende. Han kunne komme inn på gutterommet og stille de store spørsmålene. “Hva skal dere bli, hva er livet, vet dere hvor deilig det er å være ung?”, kunne Torbjørn spørre.

Vi hadde nok mer kneppeklare kviser enn gode svar.

Den kvelden Norge slo Italia på Ullevål en eller annen gang på nittitallet serverte han bananskiver, glass-cola og fortløpende kommentering av italiensk finesse. Han snakket om overførbare verdier fra fotballen til livet, fra finslepen slalomteknikk i Svandalen til hvordan leksene burde gjøres. Torbjørn hadde vært en konstruktiv bidragsyter på sosiale medier, og jeg tipper han hadde hatt en podcast i dag. Og minst en bokutgivelse på samvittigheten.

I november 1999 vedtar styret i Vard at klubben skal bygge en hall. Slik at små og store får gode treningsforhold uansett vær. Det er Torbjørns ide. Han presser på, gir seg ikke. I dag finnes det knapt en klubb uten hall, men i 1999? Torbjørn var forut for sin tid. Og byggingen startet.

Vardhallen med full aktivitet

Men en dag stupte Torbjørn og på en hybel i Bergen fikk jeg beskjeden. Torbjørn er borte. Det er snart tjue år siden nå.

For noen dager siden møtte jeg en som kjente Torbjørn godt. Han er et stykke oppe i sekstiårene nå. Han får stadig mindre hår, men også stadig mer erfaring å fare med. Skarpt blikk, varmt smil. Jeg fortalte at jeg skulle skrive en tekst om Torbjørn. I løpet av et par sekund svømte øynene hans i tårer.

Jeg er omtrent like gammel i dag som Torbjørn var da Vardhallen ble påbegynt. Hvem fører dugnadsånden videre? Hvem smører bananskivene, hvem trener laget, hvem tenker de store tankene, hvem går rundt med en kjempesvær ide for fellesskapet, som skal realiseres – koste hva det koste vil? En fotballklubb er skjøre saker. Veggene er tynne, reisverket er svakt. Hvis ingen holder det oppe begynner det raskt å rase, hvis ingen løfter skjer det ingenting. Men hvem skal løfte og holde?

Jeg er ikke i tvil om hva Torbjørn hadde sagt.

Tilbake på parkeringsplassen kommer vi nærmere Vardhallen og vi hører at larmen er lyden av jublende unger. Hundrevis av unger. Og de vet selvsagt ikke hvor godt de har det. Og lyden henger som et ekko i nordavinden før vi runder hjørnet og jeg tenker: Det der var ikke bare larm og jubel, det var ekkoet etter Torbjørn Sæbø.

 

 

Fra seminfinalen mot Rosenborg i 1975, som Vard vant 4-2: Den ene er keeperen, den andre er midstopperen nummer tre fra venstre...

← Cupfinalister avler talenter

Til forsiden →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring