Haugaland Taxi Magasinsponsor

Sesongen 2019 – sett fra innsiden

En storfornøyd Vard-gjeng kan endelig slippe jubelen løs og feire opprykk til PostNord - ligaen.

Opprykk er ikke noe som oppleves for ofte, hvert fall ikke om du er Vard-tilhenger.

Siden 2000-tallet har klubben bare fått opplevd opprykk to ganger. Første gang i 2003. Da ble det opprykk fra 2. divisjon til 1. divisjon. Ni år senere kom opprykk nummer to, også denne gangen til nest øverste nivå i norsk fotball. Dessverre ble gleden kortvarig begge gangene, med påfølgende nedrykk i 2014 og 2013.

2018 ble kanskje den mest skuffende sesongen Vard har opplevd på lenge. Nedrykk til 3. divisjon var en uvant kost for klubben. Grep måtte gjøres.

Som spiller var jeg så heldig at jeg fikk være med på opprykket i 2003. Det er en sesong og en opplevelse som ennå sitter godt forankret i minnet. Som en del av trenerteamet i 2019 håpet jeg å kunne få være med på en slik opptur nok en gang.

Ambisjonene om snarlig retur til 2. divisjon var klokkeklar fra klubbens side. En god sesongoppkjøring ble unna gjort, og 14. april begynte ballen å rulle for alvor igjen. Vi snakket mye om en god start, og en bedre start enn 5-0 borte mot Strømsgodset 2 kunne vi vel knapt håpe på. Den gode starten fortsatte, med fem strake seire og tabelltopp mot byrivalen Djerv 1919. Der fikk vi den første smellen, og tabelltoppen var plutselig ikke vår lenger.

Slik fortsatte våren. Djerv 1919 et lite hestehodet foran oss og et kobbel av Bergens-lag. Til sommerpausen var vi fremdeles bak Djerv 1919, men likevel såpass nærme at vi visste vi kunne ta dem igjen.

Erling Myklebust gjorde dette mange ganger i 2019, nemlig å sette ballen bak en sjanseløs keeper.

Første seriekamp etter ferien startet borte mot Valdres. 11-0. Klinisk, effektivt og i angrepsposisjon. Hver mulighet vi hadde til å sette Djerv 1919 under press skulle vi ta. Djerv spilte uavgjort borte mot Os. Plutselig to poeng nærmere.

Neste serierunde hadde vi Os hjemme, dagen etter at Djerv tok imot Brann2. Bergenserne påførte gultrøyene sitt første tap, og vi hadde mulighet til å gå forbi. Slik gikk det ikke. I en berg- og dalbanekamp får vi vårt eneste hjemmetap. 3-2, vinnermålet til Os på overtid. Det kunne ikke svi mer.

Det tapet kunne ha knekt oss. Mange var skuffet, over egen innsats og at vi ikke klarte å ta vare på den muligheten vi fikk til å gå forbi Djerv igjen. Helgen etter ventet en tøff bortekamp mot et poengjagende Vestfossen. Vi valgte å se framover, fokusere på våre oppgaver, og angripe den kampen skikkelig. Vi visste at banen til Vestfossen var i veldig dårlig stand, og at det ville være vanskelig for oss å få til vårt vanlige spill. Vi måtte hente fram andre egenskaper for å få med oss tre poeng hjem.

Og det gjorde vi. Til gagns. 2-0 seier ble det, etter to mål av captain Roy. En fantastisk stemning og glede. Hjemturen gikk lettere enn noen gang. Herfra skulle ingenting stoppe oss. Nå hadde vi virkelig fått troen på opprykk.

Sett tilbake var nettopp denne kampen særdeles viktig, et slags vendepunkt og bekreftelse på at vi kunne vinne kamper der vi virkelig måtte grave dypt for det.  To uker senere spilte Djerv tilsvarende kamp. Det tapte 2-1. Det tapet gjorde at vi passerte Djerv på tabellen, for siste gang. En drøy måned senere tapte også Lysekloster borte mot Vestfossen. Østlandslaget, som endte med nedrykk, slo begge våre argeste rivaler.

Vestfossen vil alltid være i våre hjerter.

Holder de ut? Klarer de å score et sent mål? Er kampen slutt nå?

Men selv om vi gikk forbi Djerv var ingenting avgjort. Den spenningen helg etter helg. Sjekke oppdateringer og resultater. Se kamper på H-avis. Kjenne på spenningen og angsten. Holder de ut, klarer de å score et sent mål. Er kampen slutt nå? De følelsene tror jeg folk i  Djerv- og Vardleiren satt med opptil flere ganger.

Men Vard-toget rullet videre. Valdres ble sendt hjem med 14-0. En overbevisende 3-0 seier borte mot Brann 2. Uavgjort i toppkampen borte mot Lysekloster. Vi fikk bare mer og mer selvtillit, og vi viste at lagene bak oss ikke hadde råd til å avgi for mange poeng.

Etter hvert fikk vi en liten luke. Djerv 1919 tapte mot Stord, Lysekloster gikk på smeller mot nevnte Vestfossen og Fyllingsdalen. Vi satt i førersetet og kunne styre dette selv. Kanskje ble vi litt for selvsikre, hvert fall i bortekampen mot Fjøra. Fra og lede 2-0 til å «tape» 2-2. Det var slikt det føltes. Som et tap. Det var så ulikt oss å gi vekk en slik ledelse. Den hjemturen fra Sogndal ble lang.

Helgen etter ventet en ny vanskelig toppkamp. Vi kunne ikke tape for mye poeng nå, da ville de andre lagene få los. Fana husket vi som et godt lag fra hjemmekampen, så det var utrolig deilig når vi fikk den starten med Erling sin tidlige scoring.

Vi hadde kontroll, men så kom dramatikken. Jesper fikk direkte rødt, fra vårt ståsted veldig ufortjent. Men nå skiftet kampbildet. Vi kontret inn 2-0, før Fana reduserer like etter pause. Nok en scoring av Erling gir oss 3-1, men Fana-laget har ikke gitt opp. Vipps så er det 4-3, og håpet om poeng virker tapt.   Så gjør han det igjen. Captain Roy! Scorer et utrolig viktig mål, og sikrer oss et poeng. Fremdeles ubeseiret etter Os-fadesen. Dette laget nekter å tape.

Første mulighet til å sikre får vi nest siste hjemmekamp. Djerv 1919 har tidligere på dagen tapt 4-3 hjemme mot Fjøra. Nå er det bare opp til oss selv. Med en suveren målforskjell kan vi komme seks poeng foran Djerv med to seriekamper før slutt. Opprykket vil være så godt som sikret.

Og guttene takler presset og leverer.

4-0 ender det, og jubelen kan slippe løs. Gleden og stoltheten av å ha klart det er enorm. En enorm innsats av spillere og alle rundt i klubben gjør at vi er tilbake i 2. divisjon. Det er så utrolig deilig.

Bortekampen mot Os blir en transportetappen mot siste seriekamp. Vi vinner 3-1 på en grei dag. Fra dommeren blåser av handler det bare om en ting. Å kunne vise hvem som er det beste laget i denne avdelingen og få revansje for det forsmedelige bortetapet mot Djerv.

26. oktober spilles siste seriekamp. Selv om ikke kampen har en avgjørende betydning, er det utrolig gøy å se at det blir en så fin ramme rundt kampen. Laget spiser frokost sammen på Scandic Maritim, og tar kampforberedelsene der. På stadion får 100 ivrige vardjenter- og gutter omvisning og frokost. Klubben lever til det fulle. Det er kø utenfor portene når kampen sparkes i gang. Men de var nok alle på plass når målene kom. To før pause og to etter sørger for den perfekte avslutningen. Det var knapt mulig å håpe på mer. For en ekte vard-gutt var det en fantastisk følelse å kunne være med på dette.

Sesongen 2019 kan absolutt kalles en suksess. 1. plass, med over 100 scoringer. Minst innslupne mål. 20 seire på 26 kamper. Beste hjemmelag, og beste bortelag. En fantastisk reise i rødt og blått. Nå suger vi litt på denne karamellen, før vi vender blikket framover. Sesongen 2020 nærmer seg. Vi skal være klare!

Egil Severeide og Bodø-Glimt-kaptein Harald Dutte Berg hilser på hverandre før avspark i finalen på Ullevål i 1975. (Foto: Kjell Strand, Haugesunds Avis.)

← La oss bryte forbannelsen

Fra seminfinalen mot Rosenborg i 1975, som Vard vant 4-2: Den ene er keeperen, den andre er midstopperen nummer tre fra venstre...

Cupfinalister avler talenter →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring