Haugaland Taxi Magasinsponsor

Steven Olsen – til tjeneste

Han har spilt fotball i Dubai og Canada og har fem landskamper for hjemlandet Syria. Da het han Mostafa Kordi. Nå er han dommer og trener i Vard og heter Steven Olsen.

På treningsdrakten står bokstavene SO. På venstresiden av brystkassen er NFF-merket og ordene “Kretsdommer Rogaland”. Steven Olsen (31) bærer drakten med stolthet. Sjekker at kortene er på plass og fløyta er klar. I solskinnet på bane 6 er spillerne snart ferdige med oppvarmingen, og Vard 3 og Torvastad 2 skal gjøre opp om sesongens siste seriepoeng.

Her er flere spillere som er eldre enn Steven Olsen. Han skulle gjerne ha spilt fotball fortsatt. Men det satte krigen i hjemlandet Syria en stopper for.

Jeg hadde fem kuler i kroppen, og to av dem er der ennå, sier han som klarer å løpe, men ikke makte dueller og fotballbevegelser.

Hjem til familien

I 2012 dro han hjem for å besøke familie og venner. Se hvordan det sto til med dem. Ikke det lureste han har gjort, å reise til et land i krig. Mostafa Kordi fra Aleppo ble krigsoffer, og lå lenge på sykehus.

— Jeg hadde spilt i Montreal i to sesonger, og hadde fått ny kontrakt før jeg dro hjem. Det ble det ikke noe av, sier midtbanespilleren som har Gabriel Batistuta som favorittspiller.

Hjemme i Syria spilte de uorganisert fotball, mest det. De unges favorittklubber er gjerne Barcelona og Real Madrid. Selv er han Liverpool-mann.

Likte talentet

Hans internasjonale karriere ble til da han som 16-åring ble invitert med til Dubai, etter at et lag fra Dubai hadde vært på ferie i Syria og ville spille fotball mot et lokalt lag. Steven Olsen ble lagt merke til.

— De mente jeg var et talent de ville ha med til sin hjemlige fotballserie, forteller han som ble i Dubai i fire år. Etterpå ble det Canda, og han har også prøvd seg en sesong dels i Romania, dels i Frankfurt i Tyskland. Han har fem landskamper, mot Oman, Kuwait, Haiti og vennskapskamper mot to klubblag.

Steven beskriver fotballen i fødelandet slik: En del talentfulle spillere, men ikke særlig organisert spill. Over 50 syrere spiller derfor i andre land, ifølge Olsen, som tok trenerkurs i hjemlandet etter at han måtte gi seg som spiller. I Haugesund har han fortsatt kursingen.

Steven Olsen kom til Haugesund og Vard for to år siden. Nå er han ivrig dommer og trener i klubben. Foto: Eva M. Sternhoff

Jentelag

Før han går ut på bane 6 denne lørdagen, har han dømt 57 seriekamper og 30 i lokale cuper, siden han tok dommerkurset i mars. Steven Olsen er veldig fornøyd med at Vard meldte ham på kurs.

— Jeg elsker fotball, sier han og smiler.

Derfor fyller han en del av tiden sin med dommeroppdrag og som trener for et juniorjentelag i Vard. Like etter nyttår fylles dagene av et enda viktigere oppdrag: Steven Olsen og kona Maissaa Battal blir foreldre til sitt første barn. Ei jente.

— Jeg håper barna mine blir fotballspillere —  og enda bedre enn jeg var, sier han med et stort smil.

Valgte sin by

Barna blir i hvert fall haugesundere. Det valgte Mostafa Kordi da han og kona i halvannet år bodde på mottak nord i Harstad. Han søkte på nettet etter informasjon om byer i Norge som kunne være aktuelle å flytte til. At det ble Norge, var et bevisst valg. Han tenkte på familien, at de skulle bo i et godt land, der det er fint for barn å vokse opp.

— Haugesund var den beste byen, syntes jeg. Derfor kontaktet jeg kommunen, forteller han som kom til Vard i oktober 2017. Han og Maissaa har vært gift i seks år, og har bosatt seg ganske nær Idrettsparken. Hun går på Karmsund videregående, han på norskkurs.

Mot Beckham

Navnet, hvorfor endret han det på sin ferd fra det krigsherjede fødelandet og til ny tilværelse i en norsk vestlandsby?

— Navnet Steven brukte jeg også i Canada. Det har vært enklere for folk å si enn Mostafa. Olsen valgte jeg fordi det er et så vanlig norsk etternavn, sier han som har opplevd mer enn de fleste som kommer og går til Vardhuset denne lørdagen. Han har til og med spilt mot David Beckham. En minnerik opplevelse i de 65 kampene han fikk med seg i Canada, og den han trekker fram når vi spør etter høydepunkt fra fotballkarrieren. Kampen mot LA Galaxy og superstjernen får smilet fram hos ham som nå vil satse på fotballen; som dommer og trener. Tre deler trenerkurs er unnagjort, Steven er klar for neste del. Han snakker bra norsk, og trener for å bli enda bedre. Skal han nå målene om å få trenerjobb, er språket viktig.

— Jeg elsker fotball, og har alltid en ball med i bilen, sier mannen i svart og går ut til nytt oppdrag som kampleder. Dommerfløyta skal selvfølgelig i bruk både lørdag og søndag.

Slik tar det nye anlegget seg ut på tegnebrettet. Bane 5 er snudd og lagt mot Vard-huset. (Skisse: PDS Arkitekt)

← Nytt Stadion – ikke bare for Vard

 Foto: Samuel Svendsen.

Legg ner heile skiten? →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring